Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Składniki:
·
1 szklanka mąki
pszennej
·
1 szklanka mąki
ziemniaczanej
·
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
·
5 jajek
·
3/4 szklanki
drobnego cukru do wypieków
·
250 g masła,
roztopionego
·
1,2 kg jabłek
·
garść migdałów
( lub orzechów włoskich )
·
1 łyżeczka
cynamonu
·
cukier puder,
do posypania
Wszystkie składniki powinny być
w temperaturze pokojowej (masło może być lekko ciepłe). Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,
pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie
ciemniały). Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą
pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty
miksera). Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając, aż do
powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować
do połączenia. Na koniec wlewać strużką masło i miksować (ta sama końcówka co
wcześniej, najwyższe obroty miksera).
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo
mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (będzie dość
niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami
i cynamonem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45
minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz