poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Bagietka czosnkowo-ziołowa

Składniki
350 g mąki pszennej typ 405 lub 650
3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
220 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli

Masa czosnkowo-ziołowa
100 g miękkiego masła
2-3 ząbki czosnku
szklanka ziół (świeżych lub suszonych, ja użyłam majeranku i rozmarynu)
szczypta soli
świeżo mielony pieprz



Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, oliwę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie do naczynia blendera wrzucamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie, zielone masło.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez krótką chwilę (wystarczy dosłownie kilka ruchów)
Następnie rolujemy długi wałek, z którego formujemy bagietkę.
Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a po bokach kładziemy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.

Po tym czasie nacinamy z wierzchu bagietkę, tworząc "przedziałek". Smarujemy go masłem czosnkowo-ziołowym i wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach, aż bagietka będzie rumiana.
Studzimy na kuchennej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz