piątek, 18 marca 2016

PUSZYSTE CIASTO Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com


Składniki:
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1 szklanka mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         5 jajek
·         3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
·         250 g masła, roztopionego
·         1,2 kg jabłek
·         garść migdałów ( lub orzechów włoskich )
·         1 łyżeczka cynamonu
·         cukier puder, do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (masło może być lekko ciepłe). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera). Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec wlewać strużką masło i miksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz